6 Μαΐ 2012

Εξόρυξη Φυσικού Αερίου και Περιβάλλον: Κίνδυνοι και Οφέλη


Το Φυσικό Αέριο είναι ορυκτό καύσιμο, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.  Βρίσκεται σε υπόγεια κοιτάσματα της γης και μπορεί να συναντηθεί μόνο του ή με κοιτάσματα πετρελαίου. Αποτελεί μίγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση  και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο σε ποσοστό 85%.  Η εξόρυξη του μπορεί να γίνει σε αέρια μορφή ή εάν υποστεί μεγάλη συμπίεση μπορεί να εξορυχτεί σε υγρή μορφή.

Κάθε ορυκτό καύσιμο είναι γνωστό ότι έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος.  Την παρούσα στιγμή είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα του φυσικού αέριου αφού πλέον είναι κάτι το οποίο απασχολεί και την χώρα μας.  Σύμφωνα με την Noble Energy η οποία ανάλαβε τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Κύπρο συγκεκριμένα στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» δήλωσε ότι  βρέθηκε στο συγκεκριμένο οικόπεδο αξιοποιήσιμο φυσικό αέριο αλλά και πετρέλαιο, δηλαδή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι μέσα από τα «καλά νέα» δηλαδή την εύρεση του φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής δημοκρατίας και τα οφέλη που θα λάβουμε από αυτό, υπάρχει δυστυχώς ταυτόχρονα και ο φόβος για φυσική καταστροφή.

Υπάρχουν ατμοσφαιρικές επιπτώσεις αφού υπάρχει απελευθέρωση, καύση ή και διαρροή αερίων κατά την εξόρυξη, αποθήκευση μεταφορά ή και επεξεργασία των ορυκτών καυσίμων.  Ακόμη όπου υπάρχει ρύπανση υδάτινων αποθεμάτων λόγω ανάγκης ενταφιασμού της παραγόμενης λάσπης ή και των υγρών κατάλοιπων είναι φυσικό να υπάρχουν θαλάσσιες καταστροφές.  Με την διατάραξη του ωκεάνιου πυθμένα, λόγω της κατασκευής πηγαδιών εξόρυξης ή και αγωγών μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δημιουργούνται χερσαίες και εδαφικές επιπτώσεις.  Τέλος, παρατηρούνται οικοσυστημικές επιπτώσεις, αφού υπάρχει διατάραξη των φυσικών οικοτόπων, των ειδών άγριας χλωρίδας και της πανίδας.
Σύμφωνα με τον επίτροπο περιβάλλοντος κ.Χαράλαμπο Θεοπέμπτου υπάρχουν πολλές περιβαλλοντικές πτυχές που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί  στο είδος των έργων που εκτελούνται υποθαλάσσια αλλά και στην ξηρά.  Κατά την διεξαγωγή και την μεταφορά του (σε συμπιεσμένη μορφή) επίσης έχει ώς αποτέλεσμα να διαφεύγουν φυσαλίδες έτσι αυξάνεται κυρίως το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο είναι το κυριότερο πρόβλημα.  Κατά την κατασκευή του θαλάσσιου αγωγού στην θάλασσα επίσης υπάρχουν ανησυχίες για περιβάλλοντικές ζημιές αλλά και για το υποβρύχιο βουνό ″Ερατοσθένης″.

Το υποβρύχιο βουνό βρίσκεται στην γενική γραμμή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.  Θεωρείται ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο έχει υψηλής σημασίας βιοποικιλότητα.  Ο βιότοπος έχει 120 χιλιόμετρα μήκος και 80 χιλιόμετρα πλάτος.  Έχει ύψος 1500-2000 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας και 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Το υποβρύχιο αυτό βουνό αποτελεί φυσικό καταφύγιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών άγριας θαλάσσιας ζωής όπως ασπόνδυλοι οργανισμοί, κοράλλια, φάλαινες και δελφίνια.      

Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά.  Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου υπάρχουν και πολλά πλεονεκτήματα με την χρήση του φυσικού αερίου.  Αυτή τη στιγμή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από το πετρέλαιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μόλυνσης της ατμόσφαιρας.  Η χρήση όμως του φυσικού αερίου σαν εναλλακτική λύση και η χρήση του για την παραγωγή ενέργειας θα έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από το πετρέλαιο.  Με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η μείωση εκπομπής ρύπων που είναι βλαβεροί για την υγεία και επίσης θα υπάρχουν λιγότερες κλιματολογικές αλλαγές.  Αυτό όμως θα είναι πολύ πιο ορατό όταν η χρήση του επεκταθεί σε κεντρικές θερμάνσεις και επίσης στις μεταφορές.  Για να γίνει όμως αυτό και να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, θα πρέπει να κατασκευαστούν αγωγοί που να μεταφέρουν αέριο στις πόλεις μας.  Πέραν από το όφελος των ρύπων υπάρχουν και τεχνικά πλεονεκτήματα στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Περδίκη το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το πετρέλαιο το οποίο μέχρι στιγμής είναι το κύριο καύσιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία, το ίδιο ισχύει για την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες.  Η οικονομία σύντομα θα απαλλαγεί από την ρύπανση του κάρβουνου, πετρελαίου αλλά και την πυρηνική ενέργεια. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το κράτος έκανε μια μελέτη εκτίμηση των επιπτώσεων η οποία έδωσε περιβαλλοντικούς όρους που θέτονται από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προς στις εταιρείες.  Το πρόβλημα όμως είναι η επίβλεψη η εφαρμογή των όρων αλλά και των προτύπων κάτι το όποιο φαίνεται να προβληματίζει τον ίδιο.  Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες όσο αφορά το θέμα αυτό και ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται να  είναι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας. 

Για να μπορέσουν λοιπών να αποφευχθούν όλα αυτά και να «απολαύσουμε» με οικολογική συνείδηση τα οφέλη που μας προσφέρει το φυσικό αέριο γίνονται κάποιες προσπάθειες.  Το φυσικό αέριο σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, μπορεί – υπό συγκεκριμένες  συνθήκες και προϋποθέσεις – να αποτελέσει μια οικολογικότερη λύση, απ’ ότι διαθέτουμε ως βασικά καύσιμα (κάρβουνα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια).

 Πηγές:



Πληροφορίες απο την παρουσίαση, με θέμα «Εκμετάλλευση Φυσικού Αερίου και Εξόρυξη Ορυκτών Καυσίμων: Λύση ή Πρόβλημα;», από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου, κ. Κλείτο Παπαστυλιανού.






Δεν υπάρχουν σχόλια: